Dakdorp en voedselbos

Kleinschalig wonen in de binnenstad en je eigen voedsel verbouwen is een droom voor velen. Zo ook voor Stichting Dakdorpen. Zij zijn op dit moment bezig met de realisatie van een echt dakdorp op gebouw De Kroon in Rotterdam West. Op de parkeergarage van de Rooftop Walk verbeelden zij hoe een dakdorp er uit zou kunnen zien. Van der Tol BV heeft daar een heus voedselbos aan toegevoegd.

Moestuinbakken en fruitpalen | Van Der Tol

Dakdorpen

Dakdorpen is een collectief van jonge stedelijke vernieuwers. De grootschalige aanleg van groene daken gaat het dakdorpen collectief veel te langzaam. De voornaamste reden die ze daarvoor zien, is dat de investering zich financieel niet uitbetaalt. Hun oplossing: combineer groene daken met dakdorpen van compacte en duurzame woonvormen zoals tiny houses. De dakeigenaar verdient zijn investering terug via verhuur of verkoop van de woningen. De bewoners hebben een spannende woonplek en onderhouden de groene ‘tuin’. Zo wordt de stad verdicht en vergroend, een echte win-winsituatie dus. Het collectief heeft de afgelopen jaren enkele pilots gedaan op verschillende daken in Rotterdam Noord om te ervaren en inzichtelijk te maken hoe het is om op een dak te wonen.

Rotterdamse Dakendagen ging eerder in gesprek met de oprichters van Stichting Dakdorpen tijdens Rooftopics. Leer hier alles over het proces en (toekomstig) wonen op daken.