De Pluvert

Door regenwater te bufferen, kan er een balans worden gecreëerd in de hoeveelheid neerslag die gedurende een jaar valt. Met project De Pluvert is onderzocht hoe deze natuurlijke waterbalans kan worden toegepast in de gevelzone van gebouwen. Het resultaat is een low-cost, nature-based principe dat een slimme afvoer en opslag van afstromend regenwater, de Rainmate®, combineert met verschillende vergroeningsmogelijkheden. Het bijzondere van het systeem is dat het geheel passief werkt. De gelijkmatige verticale waterverdeling werkt zonder pompen, evenals de groeivoorzieningen voor planten.

PLUVERT

plus + vert in de stad

Temperatuursveranderingen leiden wereldwijd tot verandering van het klimaat met steeds vaker voorkomende weersextremen tot gevolg. Gebieden krijgen vaker te maken met wateroverlast maar ook droogte wanneer er voor langere tijd geen regen valt. 

De impact van deze veranderingen is het grootst in stedelijke gebieden waar het natuurlijk infiltratievermogen van de bodem heeft plaatsgemaakt voor verharding en een hoge bebouwingsdichtheid. Als gevolg hiervan warmen stedelijke gebieden sneller op dan ze afkoelen (urban heat island effect), en ontstaan steeds vaker problemen met de waterafvoer tijdens heftige regenbuien.

Een van de oplossingsrichtingen om de impact van de veranderingen op het stedelijke leven in Nederland te verminderen is het terugbrengen van een natuurlijke waterbalans in de stad. Door regenwater te bufferen, kan er een balans gecreëerd worden tussen de hoeveelheid neerslag die gedurende een jaar valt. Hiermee kan natuurlijk groen worden voorzien van water, wat op zijn beurt de omgeving weer verkoelt. 

Met project De Pluvert is onderzocht hoe deze natuurlijke waterbalans kan worden toegepast in de gevelzone van gebouwen. Wij zien dit oppervlak als kans, waar nog volop ruimte is voor effectieve en aantrekkelijke vergroening van gebouwen.

Raimmate Close-up

Het resultaat is een low-cost, nature based principe wat een slimme afvoer en opslag van afstromend regenwater, de Rainmate®, combineert met verschillende vergroeningsmogelijkheden. Hiermee kan de gevelzone van vrijwel ieder gebouw op basis van een water/groen balans vergroenen met een simpel add-on systeem wat regenpijpen vervangt. 

Het bijzondere van het systeem is dat het geheel passief werkt. De gelijkmatige verticale waterverdeling werkt zonder pompen, evenals de groei voorzieningen voor planten. Hiermee ontstaan nieuwe en aantrekkelijke mogelijkheden om in dichtbebouwde gebieden wateroverlast en hittestress op natuurlijke wijze te verminderen. Op deze wijze kunnen gebouwen transformeren tot stedelijke biotopen en eenvoudig onderdeel worden van iedere stedelijke adaptatiestrategie voor gebieden met neerslag gedurende het gehele jaar.

Being green was never so easy.

Partners
Blue innovations Ontwikkeling Rainmate®
Roffaa architecten Stedelijke en architectonische toepassing Pluvert
Mobilane Duurzame en verticale gevelvergroening
Gemeente Rotterdam
Citylab010