Leefbare stad en klimaat

De ontlasting van vissen bevat allerlei stoffen die als voeding voor planten kan fungeren. Bijvoorbeeld stikstof, kalium, fosfor en ammonia. Deze stoffen kunnen worden omgezet in nitraat en opgenomen worden door plantenwortels, waardoor het water gezuiverd wordt. Planten krijgen hierdoor bijna alle voedingsstoffen binnen die ze nodig hebben. Het schone water wordt vervolgens teruggepompt naar het bassin met vissen.

Wil je aan de slag met het klimaat en een stad, dorp of platteland leefbaar maken door natuur in te zetten? De niveau-4 opleiding Leefbare stad en klimaat van Yuverta mbo leid je op als opzichter en uitvoerder in de groene ruimte.

Yuverta mbo

Yuverta biedt eigentijds, betrokken, duurzaam, innovatief en ondernemend middelbaar onderwijs met veelzijdige beroepsopleidingen, actuele cursussen en trainingen. Ontdek en ontwikkel je talent bij Yuverta. Zet je in voor thema’s die ertoe doen, zoals het klimaat, energie, natuur, water, voeding en welzijn van mens en dier.

Wil jij de groene omgeving mooier en duurzamer maken?  We zijn er van overtuigd dat een duurzame leefomgeving belangrijk is en we bereiden onze studenten daar op voor. Dus of je nu een opleiding volgt voor het ontwerp en onderhoud van stedelijk groen, dierverzorging of bloem, groen en styling: je bent goed voorbereid op een duurzame toekomst. 

Leefbare stad en klimaat

Wil je aan de slag met het klimaat en een stad, dorp of platteland leefbaar maken door natuur in te zetten? De niveau-4 opleiding Leefbare stad en klimaat van Yuverta mbo leid je op als opzichter en uitvoerder in de groene ruimte. Er is volop werk na deze opleiding én er zijn prachtige carrière mogelijkheden op het vlak van urban green development, watermanagement, hovenier en groen, grond en infra. De opleiding Leefbare stad en klimaat is breed van opzet en leidt jou op tot opzichter en uitvoerder in de groene ruimte. Aan het eind van de opleiding kies je uit één van de vier profielen:

In dit profiel leer je hoe je van een stedelijke omgeving een duurzame leefomgeving met water en groen kan maken. Vind jij de toekomst van de aarde belangrijk? En heb je interesse in biodiversiteit en ecologie? Dan is deze opleiding echt iets voor jou.

Na de opleiding ga je als adviseur of opzichter werken in een stedelijke omgeving. Bijvoorbeeld als urban green developer of als stadsboswachter. Je gaat praktisch onderzoek doen, geeft advies en je maakt ontwerpen en beheerplannen. Je kunt gaan werken bij een ecologisch adviesbureau, gemeente, groen innovatieve aannemer, dak- en gevelbegroener, maatschappelijke organisatie, buurttuin of bij een ecologisch hovenier. Of je stroomt door naar het hbo naar bijvoorbeeld de opleiding Urban green of Stadsontwikkeling.

Als watermanager focus je vooral op drie probleemstellingen; teveel water, te vies water, te weinig water. Daarom ben je als watermanager nooit alleen met water bezig, maar ook met groen. En met alles wat hier invloed op heeft, bijvoorbeeld bewoners, bodem en het klimaat. Na de opleiding kun je watermonsters en bodemonderzoeken uitvoeren. Je kunt onderzoek doen naar de flora en fauna en je maakt voorstellen voor goed waterbeheer.

Water is er altijd en zal ook altijd een plek houden in onze leefomgeving. Een toekomst als watermanager is dus gegarandeerd. Het werk als watermanager is heel divers. Je kunt je in de toekomst richten op bijvoorbeeld:

Ook kun je doorstromen naar bijvoorbeeld hbo Watermanagement.

Dit profiel leid je op tot een duurzame hovenier van de toekomst. Je leert over bodem, beplanting, technische innovaties, levende tuinen en levende gebouwen. Ook leer je hoe je mensen moet aansturen en hoe je communiceert met opdrachtgevers en andere betrokken mensen. Naast tuinen, parken en groenvoorzieningen kom je ook in aanraking met avontuurlijk groen.

Na je opleiding kun je gaan werken als hovenier. Bijvoorbeeld bij hoveniersbedrijven, groenvoorzieners of gemeenten. En ga je bijvoorbeeld leidinggeven aan dakbegroeners, interieurbegroeners of flying gardeners.

Via dit profiel word je opgeleid als werkvoorbereider/uitvoerder in de groene cultuurtechniek. Je leert van alles over de machines en het effect op bodem en de omgeving. Ook leer je hoe je een ‘spin in het web’ bent bij de uitvoering van projecten. Je gaat werken in een omgeving waarin je een nieuwe infrastructuur met natuur gaat realiseren, natuurvriendelijke oevers, waterbuffers, sportterreinen en golfbanen.

Deze opleiding wordt gegeven in Amsterdam, Aalsmeer, Dordrecht, Houten, Rijswijk en Rotterdam.

Ben je geïnteresseerd in een van de opleidingen, maak een afspraak op locatie van je keuze. Kijk op de website voor meer informatie over de opleiding op: Leefbare stad en klimaat.