Aquaponics

In cities such as Hong Kong and Paris, large hydroponics or aquaponics farms are already springing up on top of car parks. Growing vegetables with no soil, but with a water system (hydroponics) and possibly supplemented with fish manure (aquaponics). This test set-up from Yuverta’sLeefbare stad en klimaat’ course shows a small taste of what this could look like. Without the live fish, that is.

Een Citiponic (Urban vertical farm) in Sinagpore

Aquaponics – wat is dat?

Aquaponics is een hele efficiënte en duurzame manier om groenten en vis te kweken op een klein oppervlak, bijvoorbeeld in de tuin of op het balkon. Je hebt alleen een bassin met vissen nodig, een bak waar je de planten in kunt zetten en een pomp die je daartussen plaatst. Zo kun je zorgen voor een kringloop waar de vissen én de groente profijt van hebben. 

Planten zuiveren het water

De ontlasting van vissen bevat allerlei stoffen die als voeding voor planten kunnen fungeren – zoals stikstof, kalium, fosfor en ammonia. Ze worden omgezet in nitraat, dat door de plantenwortels wordt opgenomen. Het water wordt hierdoor gezuiverd. Planten krijgen langs deze weg bijna alles binnen wat ze nodig hebben. Ze hebben alleen af en toe wat aanvulling van ijzer, calcium, kalium en eventueel magnesium nodig.

Vissen voeden de planten

Het door de vissen vervuilde water wordt opgevangen rondom de wortels van de planten. Daar zetten natuurlijk ontstane bacteriën de afvalstoffen van de vissen om in nitraten. Dat is vruchtbaar voedsel voor de planten in het systeem. Op deze manier wordt het water gezuiverd door de plantenwortels, die (gedeeltelijk of helemaal) in het water staan. Het schone water pomp je terug naar het bassin met vissen.

Voordelen van aquaponics

Deze natuurlijke en milieuvriendelijke kringloop heeft flink wat voordelen: