Aquaponics

In steden als Hong Kong en Parijs zie je het al vaker: grote hydroponics of aquaponics boerderijen bovenop parkeergarages. Groente telen zonder grond, maar alleen met een watersysteem (hydroponics), eventueel aangevuld met de mest van vissen (aquaponics). In deze proefopstelling van de Yuverta opleiding Leefbare stad en klimaat ziet u een klein voorproefje van hoe dit er uit kan zien. Zonder levende vissen, want dat vonden wij voor een onbemande tentoonstelling niet verantwoord.

Een Citiponic (Urban vertical farm) in Sinagpore

Aquaponics – wat is dat?

Aquaponics is een hele efficiënte en duurzame manier om groenten en vis te kweken op een klein oppervlak, bijvoorbeeld in de tuin of op het balkon. Je hebt alleen een bassin met vissen nodig, een bak waar je de planten in kunt zetten en een pomp die je daartussen plaatst. Zo kun je zorgen voor een kringloop waar de vissen én de groente profijt van hebben. 

Planten zuiveren het water

De ontlasting van vissen bevat allerlei stoffen die als voeding voor planten kunnen fungeren – zoals stikstof, kalium, fosfor en ammonia. Ze worden omgezet in nitraat, dat door de plantenwortels wordt opgenomen. Het water wordt hierdoor gezuiverd. Planten krijgen langs deze weg bijna alles binnen wat ze nodig hebben. Ze hebben alleen af en toe wat aanvulling van ijzer, calcium, kalium en eventueel magnesium nodig.

Vissen voeden de planten

Het door de vissen vervuilde water wordt opgevangen rondom de wortels van de planten. Daar zetten natuurlijk ontstane bacteriën de afvalstoffen van de vissen om in nitraten. Dat is vruchtbaar voedsel voor de planten in het systeem. Op deze manier wordt het water gezuiverd door de plantenwortels, die (gedeeltelijk of helemaal) in het water staan. Het schone water pomp je terug naar het bassin met vissen.

Voordelen van aquaponics

Deze natuurlijke en milieuvriendelijke kringloop heeft flink wat voordelen: