Urban Reef

Ontwerpen voor bio-inclusieve steden

Urban Reef ziet de stad als een levend landschap, een rif. Een bio-inclusieve stad biedt niet alleen onderkomen voor de mens, maar voor allerlei soorten leven. Maar vaak wordt er geen rekening gehouden met niet-menselijke belangen: stedelijke gebieden veranderen in biodiversiteitswoestijnen en hitte-eilanden. Poreuze ruimtes en microklimaten ondersteunen stedelijke ecologie en verminderen klimaatproblemen. De door algoritmen gegenereerde, 3D-geprinte ‘Reefs’ bieden variaties in vochtigheid, porositeit, materialen en oriëntatie op zon, wind en regen. De sculpturen absorberen water en warmte en werken als stedelijke ecologische stapstenen. In het komende prototype meten IoT-sensoren klimaatschommelingen, terwijl een speelse ‘Tamagotchi’ de data visualiseert voor voorbijgangers.

3D geprinte reefs

Over Urban Reef

Urban Reef is een avontuurlijke startup die onderzoekt, ontwikkelt en ontwerpt voor de bio-inclusieve stad.

Bio-inclusief: ontwerpen voor en met al het leven
De stad is een schuilplaats voor allerlei leven, niet alleen voor mensen. Urban Reef stelt de menselijke relatie met de natuur in vraag: het gaat er niet om de omgeving te beheersen, te ontkennen of in een permanente staat te herstellen, maar eerder om de diversiteit en dynamiek ervan te stimuleren. Urban Reef draagt bij aan mogelijkheden voor spontane verwildering in de stad door te ontwerpen met microklimaten. Om samen te leven met meerdere soorten op de planeet moeten wij (mensen) meer ruimte geven aan wildernis in steden: zowel fysiek als in ons collectieve denken. 

De stad is een levend rif
Urban Reef ziet de stad als een levend landschap, een rif. Door middel van onderzoek, ontwerp, technologie en theorie ontwikkelen ze voorbeelden van de bio-inclusieve stad. De prototypes die verwildering stimuleren worden Reefs genoemd.  Reefs zijn labyrinten van schuilplaatsen voor organismes, worden gevormd door algoritmen geïnspireerd op natuurlijke groei, en zijn ge3Dprint met (levende) materialen. Reefs kunnen (regen)water opnemen, stedelijke hitte verminderen en zorgen voor een diversiteit aan microklimaten en voedingsstoffen, waardoor Reefs bijdragen aan klimaatadaptatie en meer er mogelijkheden ontstaan voor biodiversiteit in de stad. Mensen kunnen in aanraking komen met de Reefs via zowel de zintuigen als via de geïntegreerde sensoren. 

Onderzoek naar materiaal, vorm en leven
Verschillende ´labs´ onderzoeken de ontwikkeling van Reefs: Living Material Lab, Natural Growth Lab en Design & Interaction Lab. Living Material Lab bestaat uit experimenten met (natuurlijke) materialen om mee te 3D-printen. Om een ​​materiaal te ontwikkelen dat poreus, duurzaam en organismes aantrekt, voert Urban Reef talloze experimenten uit met biomaterialen. In het lab worden koffie, mycelium, zaden, papier en bagger gemengd om te experimenteren met allerlei sterktes, diktes en structuren. Natural Growth Lab gaat dieper in op de manier waarop materialen, vormen en fysieke omstandigheden een rol spelen voor het gedijen van gemeenschappen van organismen. Design & Interaction Lab werkt aan de conceptvorming van de Reefs, visualiseert ideeën en bedenkt prototypes om de bio-inclusieve stad te laten groeien. Het omvat filosofische theorie, computationeel ontwerp en prototyping met 3D-printtechnieken. 

Zoo Reef

Prototypes in ontwikkeling
Op dit moment zijn er twee concepten in ontwikkeling. Zoo Reef is in de eerste plaats bedoeld om fonteinen in stedelijke gebieden te vergroenen. De 3D-geprinte structuur vormt een labyrint aan holtes. Door verschillen te maken in porositeit, de maat van ruimtes en oriëntatie in relatie tot zon, wind en regen, worden verschillende omstandigheden gemaakt voor biotopen in de stad. De spontane groei in de Zoo Reef is via sensoren en een app te volgen. Er wordt verder onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van een interactieve interface, geïnspireerd op de Tamagotchi, om data toegankelijker te maken. 

Rain Reef is een 3D-geprinte regencollector die een regenpijp loskoppelt van de riool en bestaat uit een capillair materiaal. De complexe geometrie zorgt ervoor dat zoveel mogelijk water in het poreuze materiaal wordt opgenomen en dat de verscheidenheid aan microklimaten vergroot het potentiële groei oppervlak voor vegetatie. Het regenwater stimuleert de biodiversiteit en creëert een buffer. Om dit te optimaliseren, anticipeert de regencollector op de weersvoorspelling via ingebouwde sensoren. Het mengen van (levende) materialen helpt bij het verkennen van nieuwe toepassingen. Het monitoren van groei en klimaatomstandigheden geeft inzicht in natuurlijke ontwikkelingsprocessen. 

Rain reef

Proeftuinen
Urban Reef werkt met proeftuinen, waar de Reefs ter plekke getest worden. Het voordeel hiervan is meerdere partijen betrokken kunnen blijven bij het ontwikkelproces en de innovatie in het openbaar kan worden gevolgd. Praktische ervaring die helpt om de prototypes te verbeteren. De proeftuinen helpen bij:

– het ontwikkelen en implementeren van de Reefs op verschillende plekken in de stad;
– het meten van microklimaten met permanente sensoren en testen;
– het observeren van de organismen die in en rond de Reefs leven; 
– het inzicht krijgen in hoe verschillende holtes helpen bij bescherming tegen de wind, zon, regen en organismen;
– het meten hoe de thermische capaciteit, porositeit en capillariteit van het materiaal bijdragen aan biodiversiteit en klimaatadaptatie.

Over 5 jaar
In 5 jaar kijkt Urban Reef terug op hoe de experimenten hebben gewerkt, wat

helpt bij het definiëren van materialen, technieken en vormen, waarna ze worden toegepast op een grotere schaal. Een groene en dynamische omgeving heeft positieve gevolgen voor de leefbaarheid van de stad, gezien dit een aantrekkelijke leefomgeving vormt. De stad kan meer water behouden bij hevige regenval en het hitte-eilandeffect tegengegaan. Binnen de stad zijn er veel mogelijkheden om Reefs toe te passen. Urban Reef kan de grondslag leggen voor een nieuw soort architectuur.