Herman Lamers

Kunst in de openbare ruimte wordt in deze stad verzorgd door het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam. Zij brachten ons in contact met veelzijdig kunstenaar Herman Lamers. Lamers onderzoekt functie en betekenis van beelden in een sociale context. In zijn werk worden abstracte en realistische, poëtische en concrete beeldelementen aan de architectuur en/of de ruimte toegevoegd. Het levendige en vervreemdende van de sculptuur die je hier ziet contrasteert mooi met de klassieke statige beelden uit het Boijmans.

My Head Is My Only House (c) Herman Lamers

Herman Lamers:
‘Sinds 1990 zijn de opdrachten van beelden en installaties in de publieke openbare ruimtes belangrijker geworden. Het is een onderzoek naar de betekenis en functie van de permanente aanwezigheid van het beeld in een omgeving. Het beeld voegt aan de ruimte  een nieuwe interpretatie toe en is daardoor een confrontatie met de aanwezige architectonische en functionele identiteit.
Doel van mijn werk is de betrokkenheid van de toeschouwer direct of indirect bij het beeld en de ruimte te activeren. Door het werk een integraal deel van de ruimte te maken wordt de bezoeker onderdeel van die ruimte. De aspecten “tijd” en ” de aanwezigheid” zijn belangrijke conceptuele aspecten in mijn werk geworden.’