Zonnepanelen zijn de meest populaire duurzame dakinvulling. Maar voor veel bestaande gebouwen vaak nog te zwaar. Door innovatie komt daar verandering in, zoals deze in Nederland van gerecycled plastic gemaakte zonnepanelen van Solarge. Geen glas, dus 50% lichter dan normaal en ontwikkeld door de TU Eindhoven. Ze zijn bevestigd op een lichtgewichtsysteem van Next Level Solar (Rable), wat ook weer 50% gewicht bespaart in de vaak zware bevestiging. Next Level is een initiatief van CBM, de brancheorganisatie van Interieurbouw en Meubelindustrie.Â
Rable maakt zonne-energie mogelijk op grote schaal. Doordat het systeem zelfdragend is en slim voorbereid in de fabriek, kunnen alle daken in Nederland energie gaan opwekken.
Iets dat ook door klimaat minister Jetten wordt aangehaald, zullen alle grote daken vanaf 2025 voorzien moeten zijn van zonnepanelen. In Nederland hebben we te weinig grondposities en zullen we in de gebouwde omgeving energie moeten gaan opwekken. Groot dak (> 1000 m2) potentieel wordt nu nog slecht in 6,5% gebruikt, en meer dan 50% van de platte industriële daken blijken te weinig draagkracht te hebben, volgens een rapport van SystemIQ in opdracht van RVO Nederland en Holland Solar.
Alleen al voor de gemeente Rotterdam is berekend dat we met de Rable innovatie 5 km2 extra dak kunnen ontwikkelen tegen een marktconforme prijs, waardoor 1000 MW (vergelijkbaar met een kolencentrale) lokaal kan worden opgewekt.